Nyhetsbrev

  Nyhetsbrev 2012-06

  NYHETSBREV 2012-06   Än hinner du söka kurser till våren! Är du nyfiken på att forska själv eller vill lära dig mer om ditt arbetsområde? I samarbete med Samarbetskommittén för socionomutbildningar har vi samlat kurser på avancerad nivå och presenterar för dig. Några hittar du längre ner i nyhetsbrevet och på www.socialvetenskap.se finns resten. I […]

  Nyhetsbrev 2012-05

  NYHETSBREV 2012-05   Hej och välkomna till SocialVetenskaps nyhetsbrev! Det finns mycket jag vill veta mer om. Om man vill veta mer om socialt arbete finns massor av intressant forskning att ta del av, men det är inte alltid det man läser är begripligt. Det behövs ett sammanhang och det behövs ett visst mått av […]

  Nyhetsbrev 2012-04

  I förra nyhetsbrevet berättade jag om vårt samarbete med ett flertal institutioner för socialt arbete kring kurser på avancerad nivå. Ansökningstiden för högskolan har fått ut, men flera av de kurser vi tipsar om har öppet för efteranmälan, så gå till vår utbildningssida och se dig runt. På SocialVetenskap.se hittar du fler rapporter än de vi tipsar om i nyhetsbrevet, välkommen dit.

  Nyhetsbrev 2012-03

  Vad vill du lära dig? Är du nyfiken på att forska själv eller vill lära dig mer om ditt arbetsområde? I samarbete med Samarbetskommittén för socionomutbildningar har vi samlat kurser på avancerad nivå och presenterar dem för dig. Här i nyhetsbrevet finns några kurser och på SocialVetenskap.se finns resten.

  Nyhetsbrev 2012-02

  Vi tror att du läser vårt nyhetsbrev för att du vill veta mer, lära dig saker och få redskap för ditt arbete. Vi tror också att du är intresserad av vidareutbildning och arbetar därför för fullt tillsammans med institutionerna för socialt arbete för att presentera masterkurser i socialt arbete på sidan. Och eftersom vi ändå måste göra förändringar för den sakens skull så passar vi på att bygga om hela SocialVetenskap.se. Vi vet att det behövs för att sidorna ska ladda fortare och för att alla länkar ska uppdateras ordentligt när de går sönder. Jag hoppas att ni tillsammans med mig ser fram emot ett vårligt och nytt SocialVetenskap.se!

  Nyhetsbrev 2012-01

  Skämt, skojande och skratt är viktigt för att fosterbarn ska känna sig hemma i sina nya familjer visar ny forskning vid Örebro universitet. Du kan läsa mer om det längre ner i nyhetsbrevet. Att humor bryter isen, det har vi sett. Vi har också sett när humorn går helt förbi och det snarare blir missförstånd än samförstånd. Att skratta tillsammans kanske kräver ett visst mått av tillit och förståelse för varandra. Och när vi sen skrattar tillsammans växer tilliten och känslan för den andre. Sådana positiva spiraler behöver vi!

  Nyhetsbrev 2011-08

  Mellan jul och nyår har du kanske inte börjat fundera över sommaren ännu? Några som definitivt gjort det är den svenska planeringskommittén som sedan länge är i full gång med planeringen för världskonferensen Social Work Social Development 2012: Action and Impact som kommer att hållas i Stockholm i sommar. Kanske du ska ta chansen att vara med också?

  Nyhetsbrev 2011-07

  På vilket sätt kan socialt arbete som forskningsfält, utbildning och praktik bidra till en bättre värld globalt? Jessica H Jönsson ägnar sin doktorandtid åt att studera vilken roll det sociala arbetet har i en alltmer globaliserad och föränderlig värld och under kommande månad kommer Jessica att vara gäst i bloggen på SocialVetenskap.se och berätta vidare om det. Hon granskar internationella utvecklingsprojekt och deras lokala konsekvenser, funderar över västerländsk påverkan, empowerment och mikrokrediter. Läs och var med och fråga och diskutera i hennes blogg.

  Nyhetsbrev 2011-06

  Är det alliansen mellan terapeut och klient som ger effekter i socialt arbete eller beror effekterna på de bakomliggande teorier och tekniker som används? Detta har diskuterats och kommer att fortsätta att diskuteras även framöver, men under föregående månad har Socialstyrelsen gett ett underlag genom den nya boken Debatten om Dodo-fågeln: Spelar behandlingsmetoden någon roll i klientarbete?. Läs, fundera och delge gärna dina tankar till oss andra.

  Nyhetsbrev 2011-05

  Vissa dagar är arbetet roligare än andra, men precis just nu så blir jag så inspirerad av all spännande forskning som görs och som jag skulle vilja läsa ännu mer om. Läs om en del av senaste månadens skörd här i nyhetsbrevet och om resten på SocialVetenskap.se. Magdalena Damberg gästar SocialVetenskap.se-bloggen under en månad och skriver både om en enkätundersökning bland doktorander och om kompetensfrågan i äldreomsorgen. En av frågorna handlar om vad som händer när omsorgsgivarnas definition av omsorg möter omsorgsmottagarnas. Läs vad Magdalena skriver i bloggen och ta chansen att fråga och samtala med henne där.

  Nyhetsbrev 2011-04

  Lotta Berg Eklundh gästbloggar på SocialVetenskap.se och skriver i senaste inlägget: I mitt arbete både som lärare för socionomstuderande och som forskare på en FoU-enhet tycker jag mig kunna se att det har skett en positiv förändring under de senare decennierna i synen på barns rättigheter att få vara delaktiga och att komma till tals. Men jag kan också se att det fortfarande krävs ett steg till i vår kunskap om hur vi gör barnen delaktiga! Läs mer av vad Lotta i skriver i detta och kommande blogginlägg

  Nyhetsbrev 2011-03

  Finns det ETT sätt att organisera socialt arbete som är rätt? Det diskuteras i kommentarerna när våra nya gästbloggare skrivit sitt första inlägg. Björn Bloms, Stefan Moréns och Marek Perlinskis första blogginlägg handlar om ett nyligen avslutat forskningsprojekt: Specialisering eller integration av socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Resultaten visar att socialarbetares förutsättningar att göra ett gott arbete och klienters möjlighet att få bra hjälp i stor utsträckning beror på organisatoriska förhållanden. Mer om det och om diskussionen som följer kan du läsa och delta i här.

  Nyhetsbrev 2011-02

  Det är bra att ha roligt. Vad glad man blir av sådana forskningsresultat! En av det här nyhetsbrevets avhandlingar handlar om hur viktigt och bra det roliga är för personer med långvarig smärtproblematik och det känns helt begripligt. Sjukdomar och problem kringgärdas av mycket allvar, förstås, men kanske behöver vi fundera över hur även glädje ska få plats. Roligt är också att jag precis har anmält mig för att ställa ut i samband med FORSAs symposium Människor, Möten, Makt som kommer att vara i Norrköping i slutet av mars. Kanske ses vi där? Kom i så fall gärna och prata med mig!

  Nyhetsbrev 2011-01

  Varför fungerar samverkan när ett projekt pågår, men avstannar när ett projekt är avslutat? Den frågan har varit föremål för ett helt avhandlingsarbete. Samtidigt som projekt utlovar nyskapande och en möjlighet att finna nya lösningar och metoder i samverkan, menar avhandlingsförfattaren att projektformen motverkar myndigheternas intentioner att samverka. Länk till denna avhandling och många andra avhandlingar och rapporter finns längre ner. En av avhandlingarna vi länkar till är skriven av en av våra tidigare gästbloggare: Marek Perlinski.

  Nyhetsbrev 2010-09

  Här kommer en liten del av månadens nya forskning. Resten finns på SocialVetenskap.se Det var många som skrev efter förra nyhetsbrevet och påpekade att länken till Av egen kraft tillsammans med andra. Personer med psykiska funktionshinder, socialt stöd och återhämtning inte fungerade. Dessvärre hade Göteborgs universitetsbibliotek problem hela förmiddagen då nyhetsbrevet skickades ut, men testa nu så ska det fungera.

  Nyhetsbrev 2010-08

  Av egen kraft, tillsammans med andra. Jag tycker om den rubriken från en avhandling som läggs fram på Institutionen för socialt arbete på Göteborgs universitet den 22 oktober. Även om vi behöver andra, så har vi egen kraft. Och fast vi har egen kraft, så behöver vi andra. Maria Klamas som skrivit avhandlingen har intervjuat personer med psykiska funktionshinder och konstaterar att individens egen kraft är att räkna med, även om man har ett funktionshinder. Och att de som finns runtomkring också behöver vara lyhörda för vilket stöd som faktiskt behövs.

  Nyhetsbrev 2010-07

  Varmt välkommen till en ny höst med SocialVetenskap.se. Vi bevakar ny forskning i socialt arbete åt dig. Du kan följa med i nyhetsflödet och du kan också söka all den forskning vi lagt in sedan 2003 i vårt bibliotek.

  Nyhetsbrev 2010-06

  ”Jag vill vara precis som alla andra och inte tillhöra någon speciell grupp”. Om detta skriver Ann-Sofie Åsander i vår gästblogg. Jag tänker att det gäller för många, det finns så många fack man kan hamna i som stigmatiserar. När Ann-Sofie skriver talar hon om HIV-smittade som hon skrivit en avhandling om. I senaste inlägget berättar hon om deras strategier för att hantera sin situation. Läs mer om det hela hennes inlägg och andra inlägg här.

  Nyhetsbrev 2010-05

  Forskning, nej aldrig i livet! Det är tråkigt! Det var en kvinna som sa så, när jag började berätta om SocialVetenskap.se för henne på IFO-stämman i Östersund där jag har varit idag. Så småningom berättade hon att kollegor får ta fram den forskning som är relevant för henne och hennes arbete. Frågan är om man ska bli upprörd över inställningen eller om vi ska konstatera att alla inte kan göra allt hela tiden och att det kan vara ett pragmatiskt sätt att lösa tidsdilemmat. Jag tycker att forskning är spännande, men visst kan jag hålla med henne. Inte är alla forskningsrapporter så lättillgängliga att läsa. Mer lättillgänglig att läsa är vår gästblogg som kommande månad gästas av Ann-Sofie Åsander. Hon är både praktiker och forskare ut i fingerspetsarna och har ägnat både sin praktiska och sin forskningsverksamhet åt HIV. Läs mer om det i gästbloggen.

  Nyhetsbrev 2010-04

  Här sammanfattar vi en del av senaste månadens nyheter på SocialVetenskap.se. Vi funderar ständigt på hur vi kan göra det lättare för dig att hitta den forskning du behöver. Ett lite mer lättillgängligt sätt är bloggen som gästas månadsvis av olika forskare. Just nu kan du möta Annelie Björkhagen där. Hon är socionom, familjeterapeut och fil.dr. i socialt arbete och har skrivit sin avhandling om barn med en förälder i fängelse. Mer om det kan du läsa i gästbloggen.
Sida 1 av 51235»|


Välkommen

SocialVetenskap.se presenterar massor av ny forskning om socialt arbete här på sidan och i vårt nyhetsbrev! Välkommen att följa den ständigt pågående uppdateringen och att söka på "ditt" ämne i biblioteket. Vi tipsar också om kurser på avancerad nivå i socialt arbete.

Allt gott!
Kristina Granath 

Copyright SocialVetenskap 2012